Kinolin sarısı helal mi ?
Kinolin sarısı, gıdalarla ilgili, sos, süsleme,kaplama işlevlerinde ve ilaç ve kozmetik ürünlerinde renklendirici olarak kullanılan bir maddedir.
İslami açıdan bir maddenin haram olması ile ilgili bazı kriterler bulunmaktadır. Örneğin eti yenilmeyen hayvanlardan veya leşlerden elde edilen maddelerden, dışkı gibi necaset içeren maddelerden yada dinimizin açıkça yasakladığı alkol içerikli maddeleri barındıran gıdalar haram sayılmıştır.
Hazır gıda üretim süreci oldukça karışık ve bir çok elden geçen bir süreç olduğu için profesyonel bir izlemeye tabi tutmadan bir gıdanın helal veya haram olduğunu belirlemek neredeyse imkansızdır.
Bununla birlikte gıdalarda kullanılan katkı maddeleri E ile başlayan kodlarla kodlanmış olup bu kodlar maddenin helalliği ve haramlığı konusunda bizlere bilgi vermektedir.
Kinolin sarısı olarak bilinen madde E104 kodu ile kodlanmıştır.
Kinolin sarısı helal mi ?
Kinolin sarısı hazır gıdaların dikkat çekiciliğini artırmak üzere kullanılan canlı sarı renkli bir renklendirici maddedir. Sakız, şekerleme, dondurma, unlu mamüller, işlenmiş peynirler, balık ürünleri, tatlı grubu hazır gıdalarda kullanılmaktadır.
Kinolin sarısı gıda sektörü haricinde de kullanılmaktadır. Örneğin ilaç, kozmetik, parfümeri sektörlerinde de renklendirici olarak kullanılmaktadır.
Kinolin sarısının suda çözünen bir türü ve alkolde çözünen bir türü bulunmaktadır. Kinolin sarısı eğer imalat aşamasında kuru toz olarak kullanılırsa helaldir. Eğer imalat esnasında kinolin sarısı su veya alkol içermeyen bir sıvı ile çözdürüldüyse helaldir.
Eğer alkol ile çözdürüldüyse ve alkol kalıntısı kaldıysa ürün şüpheli/haram durumuna gelmektedir.
Kinolin sarısı toksik etkisi veya kanserojen etkisi olmayan bir maddedir. Çocuklarda hiperaktivite sorunlarına yol açabileceği düşünülmekle birlikte bu ispatlanmamıştır. Ayrıca kinolin sarısının alerji ve astım şikayetlerine yol açabileceği de düşünülmektedir.
Genel bir değerlendirme yapıldığında kinolin sarısının (E104 katkı maddesi) belli koşullar dahilinde helal olduğu, fakat sağlık açısından riskler barındırması nedeniyle çocuklara bu madde içeren gıdaların verilmemesinin daha uygun olduğu görülmektedir.