İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun Ne Demek?
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? İnna lillahi ve inna ileyhi raciun hangi ayette geçer? İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Arapçası, anlamı ve fazileti.
Değerli okurlarımız bu gün sizlere yakınlarımızın canlarına veya mallarımızın başına bir şey geldiğinde okumamız gereken ” Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne).” ayetini anlatacağız.
Peygamber Efendimiz bizlere hayatımızın her alanında, her durumda Allah’a nasıl sığınmamız gerektiğini ve nasıl dua etmemiz gerektiğini ve ne yapmamız gerektiğini aynı zamanda alemlere rahmet yaşantısı ve hayatıyla gerek hadisleriyle gerekse sünnetiyle öğretmiştir. Mallarımıza veya canlarımıza gelen herhangi musibet veya ölüm karşısında okumamız gereken dua;
Arapçası:
الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
Okunuşu: “Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne).” (Bakara Suresi, 156)
Anlamı: “Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz derler.” (Bakara Suresi, 156)
Ümmü Seleme radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim: “Herhangi bir kul sıkıntıya düşer de “Biz Allah’dan geldik, Allah’a döneceğiz. Allahım, başıma gelen musibetin ecrini ver ve bana bundan daha hayırlısını lutfet” diye dua ederse, Allah Teâlâ onu uğradığı sıkıntıdan dolayı mükâfatlandırır ve ona kaybettiğinden daha hayırlısını verir.”
Ümmü Seleme buyurdu ki, Ebû Seleme öldüğünde ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in öğrettiği gibi dua ettim. Allah da bana Ebû Seleme’den daha hayırlısını, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i verdi. (Müslim, Cenâiz 4)
Kısacası anlatmak gerekirse bizleri yoktan var eden şüphesiz Yüceler Yücesi Rabbimiz’dir. Rabbimiz bizleri yoktan ver ettiği gibi yine bizlerin canını almaya kadirdir. Yani bizlere kardeş, anne, baba gibi, yakın aile bireyleri verdiği gibi almasını da bilmektedir. O kimimizin zamanı geldiğinde canımızı aldığında veya yakınlarımızın canını aldığında bizlerin okuması gereken veya buna karşılık göstereceğimiz tavır ” Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz derler” ayetine” uygun olmalıdır.